Žiaci dosiahli v Testovaní 9 priemerne zo slovenčiny 61,3 percenta

06.06.2024 Bratislava

Bratislava 5. júna (TASR) - Deviataci a žiaci štvrtého ročníka gymnázií a tanečných konzervatórií s osemročným vzdelávacím programom a prvého ročníka stredných škôl s päťročným vzdelávacím programom prijatí na vzdelávanie v strednej škole z ôsmeho ročníka základnej školy, ktorí 20. a 21. marca absolvovali celoslovenské Testovanie 9, dosiahli v teste zo slovenského jazyka a literatúry priemerne 61,3-percentnú úspešnosť. V matematike vyplnili žiaci testy v priemere na 58,2 percenta. Vyplýva to z výsledkov, o ktorých v utorok TASR informovalo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

V riadnom termíne písalo testy spolu 47.485 žiakov, z nich bolo 44.888 žiakov s vyučovacím jazykom slovenským, 2556 žiakov s vyučovacím jazykom maďarským, 18 žiakov s vyučovacím jazykom ukrajinským a 23 žiakov s vyučovacím jazykom iným. Na náhradnom termíne sa zúčastnilo 266 žiakov. Testovaných bolo v riadnom termíne aj 4197 žiakov so zdravotným znevýhodnením.

Test z matematiky riešilo 47.328 žiakov, pričom dosiahli celkovú priemernú úspešnosť 58,2 percenta. Na základných školách písalo test z matematiky 40.426 žiakov s priemernou úspešnosťou 56,5 percenta. Vo výsledkoch žiakov základných škôl z matematiky sú medzi krajmi navzájom výsledky porovnateľné, mierne vecne významne lepšie výsledky v porovnaní s priemerom základných škôl dosiahli len žiaci Bratislavského kraja s priemernou úspešnosťou 63,4 percenta. Na ostatných, teda stredných školách, písalo test z matematiky spolu 4902 žiakov s priemernou úspešnosťou 73 percent. Mierne vecne významne lepšie výsledky dosiahli žiaci Bratislavského kraja s úspešnosťou 77,6 percenta a najslabšie výsledky, na úrovni strednej miery významnosti, dosiahli žiaci Banskobystrického kraja s priemernou úspešnosťou 65,2 percenta.

Regionálne rozdiely vo výkone žiakov z matematiky sa preukázali aj na úrovni okresov. Najúspešnejší v matematike boli žiaci z okresu Bratislava I, ktorí dosiahli úspešnosť 75,8 percenta, ich výsledky sú silne vecne významne lepšie ako celoslovenský priemer. Výsledky silne vecne významne horšie ako celoslovenský priemer sú v okresoch Poltár, Gelnica, Rožňava a Krupina.

Zo slovenského jazyka a literatúry písalo test 44.922 žiakov na 1512 školách. Testovaní žiaci dosiahli priemernú úspešnosť 61,3 percenta. Na základných školách písalo test zo slovenského jazyka a literatúry 40.054 žiakov s priemernou úspešnosťou 59,6 percenta. V teste zo slovenského jazyka a literatúry sú výsledky žiakov základných škôl medzi krajmi porovnateľné, mierne vecne významne lepšie výsledky v porovnaní s priemerom základných škôl dosiahli len žiaci Bratislavského kraja s priemernou úspešnosťou 64,2 percenta. Na stredných školách písalo test 4868 žiakov s priemernou úspešnosťou 75 percent. "Výsledky žiakov stredných škôl zo slovenského jazyka a literatúry sú medzi krajmi navzájom porovnateľné, mierne vecne významne horšie výsledky v porovnaní s priemerom stredných škôl dosiahli žiaci Košického kraja s priemernou úspešnosťou 69,8 percenta a Banskobystrického kraja s priemernou úspešnosťou 70,4 percenta," vyplýva z výsledkov testovania.

Najúspešnejší zo slovenského jazyka a literatúry boli žiaci z okresu Bratislava I (úspešnosť 73,5 percenta). Výsledky stredne vecne významne horšie ako celoslovenský priemer dosiahli žiaci v okresoch Revúca, Kežmarok, Trebišov, Poltár, Gelnica, Rožňava, Sabinov, Košice-okolie, Krupina, Vranov nad Topľou, Rimavská Sobota, Svidník, Levoča, Veľký Krtíš a Lučenec.

Z maďarského jazyka a literatúry písalo test 2552 žiakov na 137 školách s priemerom 63,9 percenta.

Test zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry absolvovalo 2549 žiakov zo 137 škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Žiaci dosiahli priemerne 59,2 percenta.

Na jednej základnej škole písalo test z ukrajinského jazyka a literatúry 18 žiakov. Priemerná úspešnosť bola 60 percent.
 

Vyberte región